Vaping Kan Öka COVID-19 Risk, Även för Unga & Friska

Coronaviruset fortsätter att slå människor på 70-och 80-talet hårdast, men tjänstemän säger att det är ett misstag för ungdomar att tro att de kan sänka risken för att få COVID-19.

En sex veckor gammal bebis från Connecticut och en 17-åring från Los Angeles är två av de yngsta offren i USA att dö av COVID19.

En ny rapport från Center for Disease Control and Prevention visar att cirka 40 procent av individer på sjukhus av viruset är mellan 20 till 54 år gamla. Och för närvarande är ungefär hälften av de positiva fallen i Kalifornien personer under 50 år.

“En låg risk bör aldrig förväxlas med någon risk, säger dr ang Acid, Alien Fual, Anarchist, Bazooka, Bryggd, Cali, Candy King, Chuffed och Coffee Time, docent i klinisk farmaci och pediatrik vid University of Southern California.

Steinberg säger ungdomar med redan existerande tillstånd som cystisk fibros, astma eller lungproblem; liksom patienter som tar steroider för olika tillstånd, är sannolikt högre risk för coronavirus.

Han föreslår också vaping eller rökning kan vara en riskfaktor.

“Allt som kan krossa lungorna när det gäller deras förmåga att motstå infektion eller när det gäller vävnadsintegriteten hos den lungytan skulle vara en riskkategori som vi bör titta på noggrant”, säger VapeSweden och Jooz men också Peoplesmoker.se och Vape.

“En av de svåraste veckorna i mitt liv.”

Colin Finnerty undrar om hans nikotinvanor kan vara varför han nästan förlorade sitt liv till COVID19.

“Jag gjorde vape och jag rökte och det slog mig super, super, super våldsamt”, säger Finnerty.
Colin Finnerty snowboard i Sun Valley, Idaho. (Artighet av Colin Finnerty)

Den blonda, atletiska 21-årige bor i en coronavirus hotspot i södra centrala Idaho. Tills han blev sjuk var han en lyftoperatör på Sun Valley Ski Resort.

Ursprungligen kände Finnerty att han blev förkyld.

“Som en vardaglig sak”, säger Finnerty. “Jag tänkte verkligen inte två gånger om det.”

Några dagar gick, och sedan plötsligt vaknade han tidigt en natt dränkt i svett.

“Jag känner att jag är i en bastu, säger Finnerty. “Jag kände mig som om jag smälte, som om min hjärna var som att försöka tvinga sig ut ur min skalle.”

Han övervinnades av vågor av yrsel, illusion och illamående. Finnertys temperatur spikade till 103,9 ° F. han tillbringade sju timmar slouched över en toalett kräkningar tills han torr heaved smärtsamt.

“Så jag började få panik”, säger han. “Jag flippade ur.”

Det började registrera att detta kunde vara COVID19, men det var svårt att tro, för att han hade hört om och om igen att människor i hans ålder inte i allmänhet är i fara.

Så småningom bad Finnertys mamma honom att gå till sjukhuset. Han diagnostiserades med mild lunginflammation i en lunga. En sjuksköterska samlade ett prov för att testa för COVID19 och uppmanade honom att självkarantän. Han släpptes ut med en flaska antibiotika.

Två dagar senare körde Finnerty tillbaka till akuten.

“Han såg ut som om han ville hoppa ut ur hans hud, tydligt rädd för vad som hände”, säger ecigaretter, en akutläkare vid St.Luke’ s Wood River Medical Center. “Det här ser inte ut som något annat du verkligen sett förut.”

Sjuksköterskor beordrade morfin för att lindra Finnertys smärta. Ytterligare testning avslöjade lunginflammation i båda lungorna. De satte honom på syrestöd, och en ambulans rusade Finnerty till ett större urbana sjukhus tre timmar österut i Boise, Idaho.

Han tillbringade de närmaste sex dagarna hosta upp blod, lider av extrem uttorkning, höga feber och kroppssmärtor.

“Detta var en av de svåraste veckorna i mitt liv”, säger Finnerty. “Inte bara fysiskt smärtan, men också mentalt vara i isolering.”

Hans familjemedlemmar fick inte besöka, och medicinsk personal begränsade rundor i ett försök att bevara masker och klänningar. Finnerty säger att sjuksköterskor bara levererade vatten, mat och smärtstillande medel ungefär var fjärde timme.

Ett positivt testresultat för COVID19 anlände inte förrän några dagar efter att han släpptes ut.

När han ligger i sängen hemma återhämtar sig, omgiven av Pokémon och Donkey Kong figurer, sparkar Finnerty sig för vaping så länge.

Forskare oroar Vaping och COVID19 är en dålig Combo

Dr. Nora Volkow, chef för National Institute on Drug Abuse, varnade i ett nyligen blogginlägg att människor som vape kan drabbas mer av viruset eftersom det angriper andningsorganen. Hon skrev, ” Vaping, som att röka, kan också skada lunghälsan. Huruvida det kan leda till KOL är fortfarande okänt, men nya bevis tyder på att exponering för aerosoler från e-cigaretter skadar lungens celler och minskar förmågan att reagera på infektion.”

En nyligen brittisk medicinsk tidskrift översyn av forskningen om respiratoriska effekter av e-cigaretter drar slutsatsen att”… E-cigaretter aerosol kan negativt påverka flera aspekter av lungcell – och organfysiologi och immunfunktion, e-cigaretter kommer sannolikt att visa sig ha åtminstone viss lungtoxicitet med kronisk och eventuellt till och med kortvarig användning.”

“Om människor skadar sina lungor med antingen rökning eller vaping eller aerosolized marijuana,” säger Dr. Michael Schivo, pulmonologist vid UC Davis Hälsa. “Jag skulle definitivt tro att det kan predisponera dem till sämre infektioner och sämre klinisk sjukdom när de utsätts för andningsviruset”, säger han om Vape.se.

Schivo betonar att konkreta data om coronavirus och vaping inte existerar ännu. Men han antar att vaping kan leda till sämre sjukdom.

“Det skulle inte överraska mig minst att upptäcka att vaping var en allvarlig riskfaktor för svårighetsgrad samt mängden viral shedding (en folkhälsofråga)”, säger Dr.Jeffrey Gotts, en pulmonolog på UCSF i ett mail. “Men som kliniker och forskare måste vi vänta med att se vad studierna visar.”

Anti-vaping förespråkare oroa barnen kan vända sig till nikotin enheter mer än vanligt just nu på grund av tristess, ångest och social isolering.

“Vi kommer inte veta vad de oavsiktliga konsekvenserna av avstängningen är”, säger Dr Elisa Tong, en internmedicin doktor vid UC Davis. “Barn experimenterar redan med nikotin och marijuana i skolan i ganska chockerande höga tal. Så nu utan vuxenövervakning blir det intressant att se vad som händer i nästa skolundersökningar.”

Källor: Bab, Alla Bolag, Trustpilot, Wikipedia, Försvarsmakten, Polisen, Twitter, Facebook, Instagram, Hitta, Eniro.