Vad är ADSL?

Du har förmodligen hört termen innan, men kanske är du inte helt säker på vad det betyder – något att göra med en telefonlinje och ansluta till internet? ADSL kan vara lite av ett mysterium för dig just nu, men allt som håller på att förändras.

Vi är här för att belysa denna mycket populära typ av bredband – vad det är, hur det fungerar och vad du behöver för att ställa upp i ditt hem. Läs vidare för att bli ADSL-bredband.

Så vad är ADSL?

ADSL står för asymmetrisk digital subscriber line, en billig bredbandsanslutning som använder hemtelefonlinjer för att överföra data från din leverantör till ditt hem. Som telefon jätte BT äger Storbritanniens fasta infrastruktur, kommer du sannolikt att använda sin telefonlinje för din anslutning.

Men det betyder inte nödvändigtvis att ditt bredband måste levereras av BT. Du kan köpa ADSL-paket från icke-BT leverantörer genom en process som kallas local loop unbundling (LLU). Detta innebär att en annan leverantör, som EE eller TalkTalk, kan hyra linjen från BT och koppla in sin egen programvara för att ge dig ditt bredband.

Hur fungerar det?

ADSL använder det gamla koppartrådsystemet på din befintliga telefonlinje, men till skillnad från de gamla skolanslutningarna kommer billigt mobilt bredband med en smart mikrofilter som delar upp frekvenserna som används för dina rösttelefonsamtal och internetanslutning. Det är denna smarta teknik som revolutionerade Internetanvändning, tro det eller ej, tillbaka på dagen med hjälp av internet skulle skära av din telefonlinje och vice versa. Och vill du hitta billigt ADSL bredband, så kan du göra detta på snorbilligt.se. Dem listar massa billiga ADSL bredband leverantörer.

Eftersom den använder BT telefonlinje anslutning, som de flesta hem redan har tillgång till, ADSL är den mest populära typen av bredband i Storbritannien. Varje stor bredbandsleverantör erbjuder ADSL som standard, med bara en handfull början att införa fiberoptiska linjer.

Med mobil WiFi kan du ansluta upp till 10 olika enheter, inklusive datorer, barns bärbara datorer, iPods och mer och fortfarande förvänta sig en anständig anslutningshastighet.

Vilken utrustning behöver jag installera den?

Mobilt bredband fungerar på ett liknande sätt som mobiltelefonkontrakt. Du kan köpa en enhet direkt och sedan betala när du går. Eller du kan köpa en enhet på ett kontrakt och betala ett fast månadsbelopp.

Är ADSL tillgängligt i mitt område?

Nästan alla med en aktiv telefonlinje ska kunna installera ADSL bredband. Ta vår praktiska bredband jämförelse verktyg för en spin för att se vilka erbjudanden finns i ditt område. Skriv bara in ditt postnummer för att se en lista över tillgängliga bredbandsval; du kommer att kunna jämföra bredbandshastighet, alla inkluderande samtal, kontraktslängd, årliga och månatliga kostnader.