Glutamin: vad är det för fördelar och hur man tar

Glutamin är den mest rikliga fria aminosyran (proteinbildande molekyl) i plasma och muskelvävnad. Det klassificeras som en icke-essentiell aminosyra, eftersom den kan syntetiseras av kroppen från andra aminosyror.

I vår kropp tjänar glutamin också för transport av ammoniak och kväve genom blodomloppet, och det är av den anledningen att det alltid är nödvändigt att hålla mängden glutamin som du kan köpa på Snorbilligt i blodet konstant. Ett sätt är genom kosttillskott som innehåller glutamin, såsom vassleprotein.
Vad är den till för?

Glutamin har flera mycket viktiga funktioner i kroppen, bland dem:

SLUTA INTE NU… HAR MER EFTER REKLAM 😉

Det är huvudbäraren av ammoniak som produceras i vår kropp. Det bildas i reaktionen mellan aminosyran glutamat och ammoniak som produceras i kemiska reaktioner Det är relaterat till reaktionerna i energiproduktionen, det fungerar som bränsle för immunsystemet Det verkar också på förbättring av tarmfunktionen, som fungerar som bränsle för enterocyter (celler i tarmarna). Eftersom det är en av de energikällor som föredras av tarmceller, når 80% av glutamin som konsumeras oralt inte blodet Det är en viktig bärare av kväve mellan vävnader i vår kropp Verkar på syntesen av glykogen Det är oumbärligt för syntesen av glutation, en potent antioxidant Verkar på syra / basbalans.

Immunitet

Glutamintillskott är främst viktigt för immunsystemet, eftersom det används vid höga hastigheter av immunceller som saknar enzymet som behövs för att producera glutamin. Följaktligen är immunsystemet beroende av glutamin syntetiseras och frigörs genom skelettmuskel (muskelmassa/muskel), för att på så sätt tillfredsställa sina behov

Glutamintillskott hjälper till vid god tarmhälsa, med en reparativ verkan på slemhinnan, eftersom denna aminosyra tjänar som huvudkälla för mukosala celler och vissa immunceller, tymocyter, lymfocyter och makrofager. Utan tillräckliga energikällor kan nedsatt immunförsvar och atrofi hos tarmceller förekomma. I dessa fall spelar glutamin en viktig roll för att återställa tarmbalansen.

När personen utövar högintensiva fysiska övningar uppstår ett slitage på organismen, provocerad av katabolism eller muskelbränning, vilket är när det finns en nedbrytning av näringsämnen och andra ämnen för att erhålla energi. Om det inte finns någon påfyllning av dessa näringsämnen påverkas muskelvävnaden och återhämtar sig inte. Glutamin är till stor del ansvarig för att transportera kväve som finns i kroppen till muskelvävnadsceller.

Glutamin bidrar till byggandet av proteiner, vilket bidrar till att förbättra idrottarens prestanda och prestanda och hjälper till att få muskelmassa. Dessutom bidrar det också till muskelåterhämtning och förbättrar muskeluthållighet.
För vem?

Glutamintillskott är ofta riktat till personer som går igenom situationer som orsakar intensiv stress eller utarmning av det immunosuppressiva systemet. I sådana fall kan ett underskott av glutamin i kroppen inträffa och tillskott rekommenderas.

Dessa problem händer med övningen av skarp träning som leder till överträning, i fall av vissa infektiösa eller inflammatoriska sjukdomar eller traumor som utlöser en utarmning i immunsystemet.

Det är viktigt att notera att glutamintillskott endast kan indikeras av en nutritionist eller läkare. Friska människor som inte utövar mycket intensiv träning behöver inte glutamintillskott, eftersom kroppen redan producerar tillräckliga mängder av detta ämne.

Det finns vetenskapligt stöd för att säga att glutamintillskott kan vara effektivt för: