Bysantinsk klänning-historia och fakta om bysantinsk klänning

Bysantinsk klänning var mycket konservativ under påverkan av den kristna uppfattningen att kroppen inte var vacker men synd. Bysantinerna gillade färg och mönster och gjorde och exporterade mycket rikt mönstrad trasa. En av de mest kända tygerna från den tiden och platsen var bysantinsk siden som vävdes och broderades för de övre klasserna och motstår färgade och tryckta för de nedre.

Från början av det Bysantinska riket användes en romersk toga fortfarande som en klänning för formella och officiella tillfällen. I Justinian tid klänning ändras till tunika eller långa chitons, som bärs av båda könen. Övre klasser Bar andra dalmatica över tunica, vilket är en tyngre och kortare typ av tunika. Tunica kom från den antika romerska tunica talaris, eller tunika till anklarna. Den mest kända tuniken av denna typ är den koptiska tuniken. Tunikor användes som underkläder av varje klass. Enda skillnaden var i materialet som användes för deras tillverkning. Dock arbetare bar en himation som är mycket enkel typ av tunika gjord av rektanglar fästa vid axlarna och bältade i midjan. Superhumeral var kejserliga dekorativa krage som kopierades av kvinnor i de högre klasserna och var en av de mest igenkännliga delarna av Bysantinska kläder. Superhumeral var av tyg av guld eller liknande material som var översållad med pärlor och sedan broderade. En halvcirkelformad kappa som heter chlamys var väldigt populär vid den tiden. Det var asymmetrisk och fäst vid höger axel för att ge lättare tillgång till ett svärd som användes till vänster. Dess längd varierade från till höfterna till anklarna. Efter 6: e århundradet användes kappan symmetriskt. Rektangulära kappor var reserverade för lägre klasser fram till 1200-talet. Leggings och slang användes men inte av rika eftersom de var förknippade med barbarer.

Se här på denna sida om du vill läsa mer om kläder: https://snorbilligt.se/produkt-kategori/klader/

Kvinna klänning gjordes som ganska formlösa kläder som var planerade att pågå mycket länge, även genom graviditet eftersom tyger var mycket dyra på den tiden och inte mycket prisvärd för lägre klasser. Kläderna var Fotled-längd med en hög rund krage och snäva ärmar till handleden. Kvinnor täckte huvudet av en mängd olika huvuddukar och slöjor. Klänningar med korta ärmar eller ärmlösa klänningar och snäva breda bälten reserverades för dansare. Att inte visa armen ovanför handleden var en symbol för bysantinsk blygsamhet.

Skor bestod av sandaler, tofflor och stövlar till mitten av kalven och många var dekorerade på olika sätt. Färg på skor är mycket intressant. Medan färgen röd var reserverad för manliga skor på domstolen är röd den vanligaste färgen som används för damskor under det Bysantinska rikets tid.

Militära uniformer var mycket lik romerska uniformer. Armor var bröstplatta med axelstycken under vilka användes en kort tunika som överlagrades med läderremmar. Samma band var på överarmar. För skor hade soldater kalvhöga stövlar eller sandaler som var mycket fastspända med läderremmar. Militära huvudbonader bestod av enkel trasa som kommer underifrån hjälmen eller en typ av turban.